Varčevanje brez ciljev je brca v temo

28.03.2017 ob 00.00

Se spomnite krize iz leta 2008? Takrat je varčevanje dobilo čisto nov pomen. Začelo se je govoriti o varčevanju kot o zategovanju pasu in od vsega tega "odrekanja" čutimo posledice tudi devet let kasneje. Danes je beseda varčevanje ena najbolj osovraženih.

 

Pri INDIVIDA & Partnerji menimo, da to ni dobro. Varčevanje v resnici ne pomeni zategovanja pasu in odrekanja vsemu, kar nas veseli. Nasprotno, varčujemo prav zato, da si bomo v prihodnosti lahko nekaj privoščili.

Zakaj trdim, da je varčevanje brez ciljev brca v temo?

Kdor varčuje brezciljno, najverjetneje ne bo uspel privarčevati ničesar. Dejstvo je, da je potrebno varčevati za izbrane cilje, še prej pa si je treba te cilje postaviti. Pri tem predlagam taktiko "časovnega trika". Za doseganje privarčevanih zneskov za dolgoročne cilje imate namreč precej več časa, kot ga je na voljo pri kratkoročnih ciljih.

 

Navadno med dolgoročne finančne cilje uvrščamo:

  • varčevanje za pokojnino
  • varčevanje za otrokovo finančno osamosvojitev

Srednjeročni finančni cilji so lahko naslednji:

  • varčevanje za avto
  • varčevanje za polog za nakup nepremičnine

Kratkoročni finančni cilji:

  • varčevanje za dopust
  • varčevanje za predvidene večje izdatke - če so vas povabili na poroko, če se bliža maturantski ples vašega otroka in podobno...

 

Zgoraj našteti finančni cilji so splošni, seveda ima vsak posameznik ali družina drugačne cilje. Vsekakor pa za finančni cilj velja vse, kar ne moremo kupiti iz danes na jutri, ne da bi si (praviloma od banke) denar za nakup izposodili.

Kaj vas osrečuje?

Verjamemo, da boste čez deset, dvajset ali trideset let srečnejši, če boste imeli pokojnino, ki vam bo omogočala dostojno življenje, zato nikar ne pozabite, da je varčevanje za ta cilj zelo pomembno. Prav tako vemo, da si vsak, ki ima otroke, želi, da bi jim lahko omogočil boljšo prihodnost in lažji prehod v samostojnost, zato tudi na to velja misliti. Za vse ostalo pa je na mestu vprašanje: "Kaj vas osrečuje?". Nekateri finančni svetovalci zagovarjajo strogo razporejanje mesečnih prilivov na način, da za priboljške na koncu ne ostane nič ali pa zelo malo. Pri nas menimo, da je ključ do tega, kako in za kaj boste varčevali, v vas samih.

Koliko dajati na stran vsak mesec?

Zlato pravilo varčevanja je, da je vsak mesec treba "pospraviti" deset odstotkov mesečnega prihodka in ga nameniti za varčevanje. Vsekakor velja, da višji znesek kot ga lahko mesečno privarčujete, boljše je. Vendar pa, ker se mesečni izdatki lahko med seboj razlikujejo in lahko oktobra privarčujete več kot na primer decembra, svetujemo, da vsak mesec "pospravljate" vnaprej dogovorjen znesek, za nenapovedane mesečne presežke pa varčujete posebej.

Kje varčevati?

Dejstvo je, da danes lahko varčujete na najrazličnejše načine, izbire je res veliko. Odločitev, kje varčevati in kam "pospravljati" privarčevana sredstva mora biti premišljena in podprta z dobrimi argumenti. Zakaj? Pridno varčevanje včasih lahko tudi razočara, če varčujete, ne da bi prej preverili ali je izbran način varčevanja res primeren in ali je še največ možnosti, da vas bo pripeljal do izbranega finančnega cilja.

Kaj je torej vaša najpomembnejša odločitev?  

Zelo pomembno je, kako si postavljate finančne cilje in na kakšen način se lotite varčevanja, da bi jih dosegli. Pri tem se nam zdi pomembno, da si postavljate realne cilje in da ne pozabite na male priboljške, ki vas osrečujejo in za katere ni potrebno posebej varčevati. Le preveč jih ne sme biti. Pomembno je tudi, da vas ob besedici varčevanje ne spreleti srh in ne pomislite zgolj na nekoga, ki vam ukazuje kako zapravljati ali razporejati svoj denar, pa tudi če ste to vi sami. Varčevanje bi moralo biti pozitivno in prijetno opravilo.

 

Nikakor pa ne pozabite, da vam lahko pri postavljanju ustreznih finančnih ciljev in izbiri pravih načinov za njihovo doseganje pomagamo mi. Pokličite nas na 0590 81 460 ali nam pišite na info@individa-partnerji.si in z veseljem vam bomo pomagali.