Preskakovanje čakalnih vrst v zdravstvu si lahko kupimo na več načinov

Dejstvo je, da ima slovenski zdravstveni sistem kar nekaj težav in da tako težko pričakovane sistemske rešitve najverjetneje ne bodo prav dosti koristile končnim uporabnikom zdravstvenih storitev. Kako torej hitreje priti na vrsto?

Čakalne dobe. Šele, ko moramo čakati sami, ugotovimo, kako resnično dolge so.

Ko na roki najdemo sumljivo materino znamenje ali ko nas boli koleno brez razloga, navadno obiščemo svojega osebnega zdravnika. Če ta oceni, da je naša težava manj pomembna oziroma v zdravniškem jeziku »ne-nujna«, za pregled pri specialistu dobimo napotnico, s katero potem čakamo. In čakamo. Za ne-nujni pregled pri specialistu dermatologu v UKC Ljubljana se čaka 413 dni (vir: NIJZ*). Za magnetno resonanco skeleta pa 208 dni (vir: NIJZ).

Kako smo lahko prej na vrsti?

V primeru koriščenja zdravstvenih storitev, kot je magnetna resonanca, smo v primeru, da si pregled plačamo sami, zelo hitro na vrsti. Vendar ima ta preskok vrste lahko zelo visoko ceno. Na primer, magnetna resonanca gležnja po samoplačniškem ceniku bolnišnice Jesenice stane 248,12 EUR, s kontrastnim sredstvom (za boljšo preglednost slik) pa 338,02 EUR. Center za klinično fiziologijo v Ljubljani za MR slikanje kolka z izvidom računa 250 EUR. Skratka, ni poceni....

Razmislite o alternativi...

Pa ne govorimo o alternativni veji zdravljenja, temveč alternativi za drage samoplačniške specialistične preglede. Poglejmo še en primer:

 

Ko vas zaradi bolečin v kolenu vaš splošni zdravnik napoti k specialistu boste:

 

V javnem zdravstvu čakali na pregled vsaj leto dni, med čakanjem pa zaradi bolečin zapravili tudi kar nekaj denarja za protibolečinska zdravila, ki so prosto dostopna v lekarnah. Po letu dni, ko boste končno prišli na pregled, vas bo specialist najverjetneje napotil na magnetno resonanco, na katero boste čakali še vsaj pol leta. Po postavljeni diagnozi boste na operacijo meniskusa čakali še približno leto in pol. V grobem rečeno, boste vsaj tri leta trpeli zaradi bolečin v kolenu ali pa zapravili vsaj 400 EUR za samoplačniške zdravstvene storitve.

 

ALI PA...

 

Boste izkoristili svoje zavarovanje in si preko zavarovalnice uredili pregled pri specialistu, kjer boste na vrsti 3 dni po prejetem klicu. V naslednjih šestih dneh boste opravili magnetno resonanco ter deset dni kasneje še operacijo meniskusa. Težavo s kolenom boste uredili v manj kot mesecu dni. Stroški? V primerjavi s samoplačniškimi storitvami neprimerljivo manj!

Urejeno zavarovanje za kritje stroškov samoplačniških zdravstvenih storitev

Zdravstvena polica zavarovalnice Vzajemna je eno izmed tovrstnih zavarovanj, ki so dostopna na slovenskem trgu. Mi jo priporočamo zato, ker imamo z zavarovalnico dobre izkušnje in ker so nekatere naše stranke že uspešno koristile možnosti, ki jih to zavarovanje ponuja, hitro in brez težav.

 

Zavarovanje je primerno za vse, ki želijo učinkovito, prijazno in strokovno obravnavo v primeru zdravstvenih težav, ki jih navadno obravnavajo zdravniki specialisti in po večini primerov niso predmet življenjske ogroženosti.

 

Kako deluje si lahko pogledate v spodnji predstavitvi:

 

 

Cena tovrstnega zavarovanja je precej nižja od plačevanja specialističnih zdravstvenih storitev iz lastnega žepa. Skladno z ustrezno ureditvijo osebnih financ lahko za take nepričakovane »proračunske bombe« poskrbite z nakupom ustreznega zavarovanja.

 

Vabimo vas, da se s svojim svetovalcem pogovorite o možnostih sklenitve zavarovanja za kritje stroškov samoplačniških zdravstvenih storitev in tako preprečite visoke stroške, nepotrebno porabo časa in slabo voljo še preden do tega pride.

 

Mag. Katja Majerle
Osebna finančna svetovalka