Bolezen vedno udari tudi po denarnici!

01.03.2017 ob 00.00

Kaj storiti, ko zbolimo pa nam grozi še finančna izguba?

Vsakih 40 minut enemu prebivalcu Slovenije na novo diagnosticirajo raka. Hkrati pa rak predstavlja samo 31% razlogov najpogostejših smrti v letu 2012 (Vir: Zdravstveni statistični letopis 2012). Tu so še bolezni srca in ožilja, bolezni dihal,... Po statistiki bo skoraj 7 od 10 Slovencev za čas svojega življenja zbolelo za eno izmed najpogostejših težjih bolezni. 

Ko zbolimo za resno boleznijo, ne moremo delati. Sledi finančna izguba zaradi nezmožnosti dela, visoki stroški zdravljenja in slabša kakovost življenja. Težje bolezni nas začasno ali trajno oropajo delovne sposobnosti. Sposobnosti, ki nam omogoča služiti denar, s katerim financiramo sebe in tiste, ki so od nas odvisni.

Izmišljena zgodba, ki je še kako resnična

Imam znanko, ki je stara 48 let. Ima dva pridna otroka, 24-letni hči in 17-letnega sina. Pred štirimi leti so ji na rednem pregledu črevesja (ki ga opravlja na lastno pobudo vsaka tri leta zaradi družinske anamneze) ugotovili začetno fazo raka na črevesju. Moja znanka je od takrat na bolniški in se zdravi. Prestala je tri operativne posege, nešteto kempoterapij, poskusila je tudi alterativna zdravljenja, hkrati pa jemlje ogromno zdravil za lajšanje simptomov. 

 

Znanka se je pri svojih štirindvajetih zaposlila kot profesorica na srednji šoli, ima torej 24 let delovne dobe in povprečno neto pokojninsko osnovo 1.050 EUR. Hčerki, ki študira, plačuje stanovanjski kredit (200 EUR na mesec), odplačuje svoj kredit (150 EUR na mesec) ter skrbi za sina, ki finančno še ni samostojen. V času bolniške je prejemala 800 EUR bolniškega nadomestila, letos pa so jo invalidsko upokojili. Od sedaj naprej bo prejemala manj kot 42 % pokojninske osnove, kar zanjo pomeni slabih 438 EUR na mesec. 

 

Ste si vmes morda sešteli njene največje odhodke? Naj dodam, da je v zadnjih štirih letih porabila 7.500 EUR za alterativne oblike zdravljena, zdravila za lajšanje simptomov kemoterapije pa jo stanejo okrog 150 EUR na mesec. Zaradi bolniške je imela za 250 EUR nižjo plačo, vendar so se njeni stroški povišali za 150 EUR na mesec. Z njeno upokjitvijo je ta razkorak še za 362 EUR višji. 

Moja znanka je torej zaradi bolezni vsak mesec 762 EUR v minusu. 

Če je stroške za alternativno zdravljenje še uspela pokriti iz svojih prihrankov, pa z mesečnim primanjkljajem 762 EUR ne bo uspela odplačati kredita, pomagati otrokoma in si zagotavljati normalen obstoj na daljši rok.

Kako torej preživeti?

Dejstvo je, da več kot 85 % slovenskih družin nima dovolj finančnih virov za zdravljenje najpogostejših težjih bolezni, brez da bi se zadolžili. Torej imajo ob nastopu bolezni tri možnosti: 

  • se zadolžiti z željo po preživetju;
  • čimprej umreti (da ne bodo strošek družini)
  • se ustrezno zavarovati in v primeru nastanka bolezni stroške izpada prihodka in enkratne stroške pokriti iz zavarovalnine.

Če bi se moja znanka pri svojih 41 letih zavarovala za 75.000 EUR, bi jo to stalo 56 EUR na mesec. Ob prvi diagnozi bi dobila 56.250 EUR, kar bi pokrilo njene stroške zdravljenja in kredit, hkrati bi ostalo tudi za tekoče stroške naslednjega leta do osamosvojitve njenih otrok. 

Če bi se za to vsoto zavarovala že njena hči, bi jo ta zaščita stala 22,54 EUR na mesec, do njenega 65.leta.  

 

Kaj je torej ceneje? 

Mag. Katja Majerle
Osebna finančna svetovalka